Eylül ayı gelip çattığında genellikle hep bir ‘okula dönüş’ hissini de beraberinde getiriyor. Yazın rehavetinden çıkıp önümüzdeki dönem için yeni planlar yapmaya başladığımız bu dönemde aynı zamanda şimdiye kadar yaptıklarımızı değerlendirmek ve üzerinden geçme fırsatımız da oluyor. Eylül, yazın yavaş yavaş bittiğine işaret ederek bize biraz hüzün verse de aslında içinde de yeni hedefler belirlemeye yönelik bir dinamizm de barındırıyor.
Geçtiğimiz yıllarda pandeminin de etkisiyle değişen iş dünyası koşullarında belirsizliklerle başa çıkabilme becerisi, esneklik ve teknolojik değişimlere adapte olabilmek bizi güçlü kılan yetkinler oldu.
Eğer yaz tatillerinin ve esnek çalışma koşullarının ardından tekrar işe dönmek için heyecanlı değilseniz, merak etmeyin yalnız değilsiniz 😊
Gallup araştırma şirketinin ‘State of the Global Workplace’ raporu Avrupa’da yalnızca % 11’lik bir kesimin işine bağlılık oranının yüksek olduğunu ve etkin bir şekilde çalıştığını gösteriyor.
Eğer kişiler güçlü yönlerini ön plana çıkartma fırsatını yakaladıkları pozisyonlarda çalışırlarsa işe olan bağlılığının altı kat daha fazla olduğu gözlenmiş.
Organizasyonların kişilerin güçlü yönlerine odaklanan bir iş ortamı sağlaması yalnızca çalışanların performansını ve iş tatminini yükseltmekle kalmıyor aynı zamanda çalışanların turnover oranlarını da azaltıyor ve marka bağlılığını da yükseltiyor.
Peki çalışan bağlılığının azalmasına sebep olan en önemli 3 engel nedir ve bunu Belbin kuramı ile nasıl geliştirebiliriz?
1. Çalışanlarınız işlerini severek yapmıyor.
Belki de kişi kendi güçlü yönlerini ortaya koyabileceği doğru görevleri üstlenmediği için işini severek yapmıyor olabilir. Çalışanlarınızın güçlü yönlerini ve gelişim alanlarını belirlemek için onlara Belbin Bireysel Raporunu uygulamak faydalı olabilir. İsterseniz gözlemci değerlendirmeleri ile de çalışma arkadaşları, yöneticisi ve varsa astlarının da kişiyi hangi alanlarda güçlü olarak gözlemlediğini ve hangi alanlarının gelişim alanı olarak belirlediğini görebilirsiniz. Böylece kişinin farketmediği gizli yeteneklerini ve/veya kör alanlarını ortaya çıkarabilirsiniz.
2. Çalışanlar yöneticileri ile iyi anlaşamıyor.
Gallup araştırma verileri çalışanların birinci derecedeki yöneticilerini nasıl algıladıklarının işe olan bağlılıklarını %70 oranında arttırdığını bize söylüyor. Belbin Liderlik Tarzları ve Motivatörler Raporu bu konuda size destek olabilir.
Yaratıcı fikirleri olan ve değişime açık bir kimse olabilirsiniz ancak tedbiri elden bırakmak istemeyen ve daha önceden aşina olduğu sistem ve prosedürlerle çalışmak isteyen yöneticinizin sizin fikirlerinize açık bir yaklaşım sergilememesi heyecanınızı azaltabilir ve motivasyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Veya bunun tam tersi sistemli, düzenli çalışan ve hesaplanmış riskler almak isteyen bir kimse olmanıza rağmen yöneticiniz size sürekli yenilikçi fikir ve önerilerini aktararak bu fikirlerin uygulanabilirliğini analiz etmeden hızlı bir şekilde harekete geçmenizi bekleyebilir. Belbin raporları kişilerin davranışsal farklılıklarını çatışma yaratmayacak bir dilde size sunarak bu farkların üzerinden beraber geçmenizi ve çözüm için uygun stratejiler oluşturmanıza olanak tanır.
3. Çalışkan bir yöneticisiniz ancak takımınızın ilerleme kaydetmediğini ve sürekli güçlüklerle karşılaştığını görüyorsunuz.
Ekibinizdeki kişileri ne kadar iyi tanıyorsunuz? Kişilere iş delege ederken onların güçlü yönlerine uygun görevler delege ediyor musunuz yoksa yalnızca iş tanımları çerçevesinde mi görev dağılımı yapıyorsunuz?
Rutin işler yaparken yaratıcılığını kullanamayan bir ekip üyesi var mı? Ya da masa başında saatlerce çalışıp analizler oluşturan ancak sosyal ve iletişimi güçlü daha ziyade insan ilişkilerinin yoğun olduğu ortamlarda çalışmak isteyecek bir kişinin yeteneklerini belki de doğru yerlerde kullanamıyor olabilirsiniz. Belbin Takım Raporu ekibinizdeki kişilerin her birinin en güçlü katkısının hangi yönde olacağını ve takımın bütününe yönelik hepsinin performansından en etkin şekilde nasıl faydalanabileceğinizi size gösteririr.
Kişilerin performansını doğru bir şekilde değerlendirmek, uygun gelişim planını oluşturmak ve yaptığımız farklı çalışmalarla ilgili daha detaylı bilgi almak için info@sierradanismanlik.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Comentários